h1

Az Öldöklés Istene

2012. január 17.

Nem vagyok egy nagy filmbuzi, de ezt volt szerencsém látni a premier előtti vetítésen!

A film egy magyar származású francia írónő (Yasmina Reza) drámaadaptációja. A történet végtelenül egyszerű, két kisgyerek összeverekedik a játszótéren, ami eldurvul és az egyik kiüti a másiknak két fogát. A szülők pedig összeülnek, hogy megtárgyalják az esetet, ami jól is alakulna, ám egy-két rossz szó és megjegyzés… Az egész gyakorlatilag egy darab nappaliban játszódik, négy szereplővel. A vétkes gyerek anyukáját Kate Winslet (Titanic, Egy Makulátlan Elme Örök Ragyogása) alakítja, aki az elején minden kompromisszumba belemegy, ám később kiderül, hogy teljesen idegroncs férje miatt. A Cowen-család fejét pedig a nagyszerű Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk, Zöld Darázs), aki igazából tojik az egészre, a gyerekét szimpla őrültnek titulálja, ráadásul ügyvédi munkájából kifolyólag állandóan a telefonján csüng. Annyira sokat, hogy a néző az első három hívás után mindjárt meg is érti felesége idegösszeomlását. A kivert fogú fiú anyukája nem más, mint Jodie Foster (A Bárányok Hallgatnak, Pánikszoba, A Belső Ember), aki inkább a gyerekekre szeretné bízni az ügy tárgyalását. Nem mellesleg írónő, liberális, aktivista és imádja a művészetet. A Longstreet család férjét John C. Reilly (Magnólia, Aviátor, New York Bandái, Tesó-Tusa) alakítja. Hasonlít feleségéhez, ám hamar kiderül, hogy ez csak színjáték és egyszerű, mint a faék: nyílászárókkal és csapokkal kereskedik, imádja a skót whiskey-t és a kubai szivart. Ő is szintén sokat telefonál, őt beteg anyukája zaklatja.
Ezzel a nem kicsit jó casttal forgatta le Roman Polanski (A Zongorista, Szellemíró) a nem kicsit jó (és szinte mindent megnyerő) dráma filmváltozatát. Érdekesség, hogy az egyik gyerekett pont kisfia, Elvis Polanski játssza.
Nem tudtam, mire számítsak, amikor beültem a moziterembe, de édesanyámmal közösen hihetetlen jót szórakoztunk! Az apró csipkelődések, gúnyos megjegyzések, váratlan fordulatokban gazdag sztori hiába játszódik csak egy helyen és hiába lassú lefolyású, aki szereti pl. a Tizenkét Dühös Embert, annak ez alapkövetelmény! A verbális megalázás, oda-vissza vágás egymás félnek (és ami a lényeg: nem csak a két csalód között, hanem a négyük vitája mindenki mindenki ellen felállásban), meg persze nem utolsó sorban remek színészi játék egy tökéletes esti kikapcsolódást eredményez, melynek végén tényleg elhiszi a néző, hogy ilyen van (és miért is ne lenne?).

A lényeg, csak ajánlani tudom, nézzétek meg!

Reklámok

One comment

  1. Christoph Waltz!!

    Ez nézős lesz. 😀Írj valami szépet. Vagy ne.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: